NASA u panici: Džinovski asteroid "Benu" preti našoj planeti

Naučnici smatraju da ni najnaprednija tehnologija neće moći da uništi toliku svemirsku stenu.

NASA u panici: Džinovski asteroid "Benu" preti našoj planeti Foto: Shutterstock

NASA: Ako asteroid “Benu” krene ka Zemlji, nema joj spasa

Čovečanstvo, možda, neće biti u stanju da odbrani Zemlju od ogromnog asteroida "Benu", čiji je prečnik poput njujorškog Empajer stejt bildinga, koji bi mogao udari u našu planetu 2.135 ili 2.175 godine.

Posledice bi bile strašne, upozoravaju stručnjaci, a postoji i strah da bi asteroid mogao u potpunosti da uništi život na Zemlji.

Razmatra se mogućnost korišćenja posebno projektovanog svemirskog broda koji bi nuklearnim oružjem uništavao potencijalno opasne kosmičke objekte.

Saznajte i Ljudi verovatno ne bi postojali da nije bilo udara asteroida?

U najnovijem radu, NASA i američka Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost predstavile su plan za svemirski brod mase 8,8 tona koji bi udario direktno u manji ili razneo veći asteroid pomoću nuklearnog uređaja.

Ovaj plan je sačinjen na osnovu potencijalnog udara 500 metara širokog i 60 miliona tona teškog asteroida "Benu", koji je trenutno odredište Nasine misije za prikupljanje uzoraka.

Iako nema rizika da bi "Benu" mogao u neko dogledno vreme da udar u Zemlju, postoji verovatnoća od jedan prema 2.700 da bi to mogao da učini 21. septembra 2135. godine.

Pogledajte i Kako bi izgledalo nebo kada bismo mogli da vidimo sve asteroide? (VIDEO)

Slanje više svemirskih brodova pred asteroid moglo bi da ga dovoljno uspori ili mu promeni pravac kako bi se izbegao udar u Zemlju.

Ako uslovi ne budu pogodni za korišćenje presretača, preostaje samo nuklearno oružje kao poslednja opcija, navode naučni portali.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.