Koliko struje bi trošili mačevi iz "Ratova zvezda" kada bi zaista postojali?

Student Luk Vilkoks sa Univerziteta u Lesterširu izračunao je koliko bi energije trošili svetlosni, odnosno laserski mačevi iz "Ratova zvezda", kada bi takvo oružje postojalo.

Koliko struje bi trošili mačevi iz "Ratova zvezda" kada bi zaista postojali? Foto: Youtube printscreen

Vilkols je kao početnu tačku za svoje proračune uzeo to što je u prvoj epizodi serijala po imenu "Fantomska pretnja" Lijam Nison, glumeći džedaja Kvaja-Gona Džina, svojim zelenim svetlosnim mačem probio metalna vrata na koja je naišao. 

On je pošao od toga da je reč o materijalu "donijumu", koji se u literaturi vezanoj za čuvenu franšizu opisuje kao uobičajeni metal od kojeg se prave svemirske letelice. 

Pogledajte i Psiholozi istraživali zašto je Anakin Skajvoker postao Dart Vejder

Luk je obratio pažnju na faktore kao što su početna temperatura, tačka topljenja metala, konačna temperatura, masa metalnih vrata, i na kraju dobio snagu laserskog mača od čak 6,96 MW. 

Studenta je zanimalo i koja boja bi mač učinila najmoćnijim, odnosno koliko bi kojem trebalo vremena da probuši metalna vrata iz prvog filma "Ratova zvezda". 

Saznajte i Da li prava svetlosna sablja može biti napravljena? (VIDEO)

Od početka je bilo jasno da će boje s kraćom talasnom dužinom biti moćnije, pa se pokazalo da crvenim mačem vrata mogu da se probiju za 14 sekundi, žutim za 12, zelenim za 11, plavim za 9,6 i ljubičastim za samo 8,2 sekunde. 

Istraživanje je objavljeno u "Journal of Interdisciplinary Science Topics".

Izvor: Express.hrbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.