Najlepše građevine širom sveta: 7 arhitektonskih čuda inspirisanih prirodom

Od bajkovitog Lotosovog hrama do spiralnog Heliks mosta, otkrivamo vam povezanost čoveka i prirode pretočenu u predivna arhitektonska čuda.

5. Sagrada Familia, Barselona (Španija)

I dok je Antoni Gaudi tokom celog svog rada bio inspirisan verom, priroda je inspirisala ovu nedovršenu rimokatoličku crkvu, koja prikazuje odnos između čovečanstva, prirode i religije.

Svako ko uđe u ovu građevinu oseća se kao da je ušao u ogromnu šumu, baš kao što je Gaudi i nameravao.

 

 

6. Kubne kuće, Roterdam (Holandija)

Uprkos svim teškim uglovima i ravnim linijama, arhitektu Pjeta Bloma je zapravo inspirisala šuma kad je pravio nacrt za holandske kuće 1977. godine.

Svaka žuta kocka se nalazi pod uglom od 45 stepeni i postavljena je na šestrostrani stub predstavljajući drvo. Iako kocke i dalje imaju funkciju privatnih kuća, radoznali turisti mogu da obiđu njihovu unutrašnjost.

 

A post shared by @mynameisroberttoo on Aug 5, 2017 at 3:57am PDT

 

7. Tajpej 101 , Tajpej (Kina)

Kad se otvorio 2004. godine, ovaj neboder koji ima 101 sprat i nalazi se na visini od 510 metara, bio je u to vreme najviša zgrada na svetu.

Poznati arhitekta C. Y. Lee ga je osmislio kao stablo bambusa. Postoji sveukupno osam segmenata koji se sastoje od osam spratova (osam je srećan broj u kineskoj kulturi), koji oponašaju segmente biljke kao i azijske pagode.

 

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...