Njihove vrhove svi planinari žele da osvoje: 9 moćnih planina širom sveta

Predstavljamo vam planine koje bi svi ljubitelji planinarenja želeli da posete.

Njihove vrhove svi planinari žele da osvoje: 9 moćnih planina širom sveta Kilimandžaro Foto: Profimedia

1. Alborz (Iran)

Planine Alborz su ogromne i zapanjujuće i naslanjaju se na Kaspijsko more, severoistočno od Irana, tako da predstavljaju stanicu koju planinari ne bi voleli da propuste.

Najviši vrh Irana i najviši vulkanskih vrh u Aziji je Damavand (5.671), a zahvaljujući pari koja se izlazi iz termalnih izvora, fumarolama koje ispunjavaju ugašeni vulkan Damavand, i malim glečerima, sa ovog vha se pruža sjajan pogled.

 

A post shared by Mehdi (@mehdi2941) on Aug 2, 2017 at 10:36am PDT

 

2. Icaksivatl i Sitlaltepetl (Meksiko)

U srcu Meksika, oko 1.287 km južno od granice sa Sjedinjenim Američkim Državama, nalaze se Icaksivatl (5.233m) i Sitlaltepetl (5.614m), sedma i treća najviša planina u Severnoj Americi, koje predstavljaju i najaktraktivnije uspone u Meksiku. Iz daljine, lako je uveriti se zašto Icaksivatl zovu još i bela žena: vrhovi pokriveni snegom izgledom podsećaju na glavu, grudi i stopala žene koja spava.

 

A post shared by Rafa Reyes (@rafareyeshdez) on Jan 4, 2017 at 1:49pm PST

 

Sve boje Hornokala: Jedan od najlepših planinskih venaca na Zemlji

3. Anapurna (Nepal)

U pogledu izuzetne geološke i kulturne raznolikosti, uspon u području Anapurne je apsolutno nenadmašiv. Obilazeći ogromne Himalaje, videćete sve od bujnih šuma bambusa do suvih planinskih pejzaža. Mnogi posetioci se ovde penju čuvenim planinskim prolazom Torunga La (5.368 metara). 

 

A post shared by aodea2 (@ehodea2) on Aug 2, 2017 at 7:45pm PDT

 

4. Elbrus (Rusija)

Planina Elbrus (i ugašeni stratovulkan s dve kupole) stoji kao osmatračnica na Kavkaskim planinama između Evrope i Azije. Lokacija planine pruža posetiocima sjajnu priliku da svedoče mešanju različitih etničkih grupa: turskih, gruzijskih, ruskih i azerskih.

 

A post shared by @irzrb on Sep 7, 2016 at 5:05am PDT

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.