Šargarepe nisu uvek bile narandžaste boje

Iako deluje nezamislivo, narandžasta boja se vezuje za šargarepe svega nekoliko vekova unazad.

Šargarepe nisu uvek bile narandžaste boje Foto: Profimedia

Većina nas misli da su vrste voća i povrća koje danas jedemo oduvek baš ovakvog izgleda ili boje, a zapravo se grdno varamo. Skoro svaka biljka se više ili manje promenila vremenom nakon viševekovnog uzgajanja.

Jedan od takvih primera su šargarepe, koje su prepoznatljive narandžaste boje svega nekoliko vekova, piše Curiosity.

Otkrijte i U čemu je razlika između voća i povrća?

Sočne narandžaste šargarepe kakve danas znamo nekad su bile tanke, bele i korišćene su isključivo u medicinske svrhe. U poslednjim vekovima pre nove ere, ljudi su počeli da gaje ovu divlju varijantu kao deblje, belo povrće, koje je često mešano sa paškanatom.

Kako je uzgajanje šargarepa postalo veoma rasprostranjeno, povrće je menjalo boju iz bele u jarkožutu i tamnu nijansu ljubičaste. Ova boja šargarepe je bila poznata vekovima. 

Oko XVI veka, Holanđani su razvili narandžastu varijantu žutih šargarepa koju danas poznajemo. Iako je najrasprostranjenija priča da su Holanđani stvorili narandžastu šargarepu u čast njihove kraljevske porodice, dinastije Orange-Nassau, malo je istorijskih dokaza koje podupiru ovu tezu. 

Otkrijte i Voće i povrće koje ima najviše pesticida

Ono što je verovatnije jeste da je ova nova varijanta narandžaste šargarepe bila ukusnija od žute ili ljubičaste vrste, pa je postala popularnija i na kraju potpuno zavladala svetom. 

 

 

 ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.