Skoro tri puta veća od Jupitera i vrela kao zvezda: Naučnici otkrili najtopliju planetu ikada

Temperature na nedavno otkrivenoj planeti dostižu neverovatnih 4.315 stepeni Celzijusovih.

Skoro tri puta veća od Jupitera i vrela kao zvezda: Naučnici otkrili najtopliju planetu ikada Foto: Facebook/Breaking Science News at Sci-News.com

Iako se naša planeta suočava s neospornim zagrevanjem i sve višim temperaturama, ne verujemo da će dostići temperature nedavno otkrivene egzoplanete KELT-9b, na kojoj su dnevne temperature i do 7.800 stepeni Farenhajta što je ekvivalentno 4.315 stepeni Celzijusovih. 

Ova planeta se nalazi 650 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Labuda i za sada je najtoplija otkrivena planeta. Zašto je ona toliko topla? Zbog njene zvezde KELT-9! KELT-9b orbitira oko vatrenog organa koji je duplo veći i duplo topliji od našeg Sunca. Planeta se drži blizu njene zvezde, pa se jedna strana planete uvek suočava sa zvezdom dok se druga nalazi u kompletnom mraku. 

Potencijalno nastanjiva planeta: Naučnici otkrili super-Zemlju

Toliko toplote i ultraljubičastog zračenja bombarduje deo planete tokom dana da molekuli poput metana ne mogu da se oforme (elementi na toj polovini sveta postoje u atomskoj formi). Zračenje takođe uslovljava da se atmosfera planete naduva čineći gasni gigant KELT-9b mnogo većom nego što jeste. 

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.