Kako su nastale pčele ubice: Priča o naučnom eksperimentu koji je krenuo po zlu

Sve je počelo pokušajem da se poveća proizvodnja pčela 1950-ih godina, a završilo se begom hiljada pčela ubica i više od 400 smrtnih slučajeva širom sveta.

Do odlučujućeg trenutka je došlo kad je pod nejasnim uslovima, hiljade ovih pčela pobeglo što je dovelo do preplavljenosti afrikanizovanih pčela ubica u Južnoj i Centralnoj Americi.

Kerr je mislio da će nova vrsta pčela brzo izumreti u novom okruženju ili da će svoje agresivne karakteristike ublažiti ukrštanjem s evropskim rođacima. Međutim, to se nije dogodilo. Pčele su pohrlile preko Južne Amerike pravo na sever Centralne Amerike u narednim decenijama. Do sredine 1980-ih godina, pčele ubice su stigle do SAD-a, a sada mogu da se nađu u mnogim južnim zemljama poput Kalifornije, Teksasa, Arizone, Nevade, Novog Meksika i Floride.

One su prouzrokovale smrt najmanje 400 ljudi širom sveta, uključujući mnoge u SAD. Ipak, uprkos strašnom ugledu i zastrašujućem imenu, njihov otrov nije zapravo moćniji od svojih evropskih rođaka.

„Ubod afričkih pčela nije gori od ujeda evropskih pčela, pa je smrtonosna doza približno oko 1.000 ujeda“, rekao je profesor Francis Ratnieks za Iflscience.

„One su mnogo opasnije kada treba da brane svoju koloniju. Kako u koloniji može da bude i do 10.000 pčela, fatalna doza može da se dogodi“, kaže Ratnieks.

Otkrijte i Koja je drevna veza pčela i ljudi?

Ove hibridne vrste nisu dobile ime pčele ubice zbog svoje sposobnosti da ubiju ljude. U portugalskom jeziku, nova vrsta pčela se odnosila na assassin bees zbog sitnih rojeva koji se prikače evropskim košnicama, ubiju kraljicu i zamene je sopstvenom vrstom. Reč assassin se polako izgubila i ostale su poznate kao killer bees. 

Postoje neki dokazi koji ukazuju da su neke pčele ubice postale manje agresivne. Naučna studija koja je merila nivo agresije među afrikanizovanim pčelama u Portoriku otkrila je da su one zapravo agresivne koliko i evropske pčele. Pčele ubice stigle su na ostrvo sredinom 1990-ih godina, što znači da se do ove promene u ponašanju došlo u samo 20 godina.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.