Iznenađujući rezultati studije: Prašina povoljno utiče na zagađenje vazduha u Kini

Kada su u pitanju veoma zagađeni gradovi sveta, manje prašine ne mora da znači i bolji kvalitet vazduha, već sasvim suprotno.

Iznenađujući rezultati studije: Prašina povoljno utiče na zagađenje vazduha u Kini Foto: Profimedia

Svi veći gradovi u Kini su poznati osim po velikoj gradskoj gužvi i po veoma zagađenom vazduhu. 

Međutim, ako ste mislili da će redukcija jedne od stvari koja zagađuje vazduh, prašine, smanjiti zagađenje, prevarili ste se. Ispostavilo se da manje prašine zapravo pogoršava zagađenje vazduha u Kini.

Nova studija, koja je objavljena u Nature Communications, otkriva da manjak prašine u vazduhu samo pogoršava kvalitet vazduha u Kini, piše Smithsonian.

Već dugo je poznato da prašina iz pustinje Gobi može da preplavi nebo iznad Kine i da pogorša zagađenje, kao što se to dogodilo poslednji put u aprilu. Međutim, kad su naučnici simulirali pomeranje prašine i vetra iznad istočne Kine u poslednjih 150 godina, shvatili su da ona zapravo poboljšava kvalitet vazduha u ovom području.

Za ovakve rezultate možemo da krivimo Sunce. Prašina utiče na temperaturu vazduha, što utiče i na vetar izazivajući razliku u temperaturi između Zemlje i vode, a veća temperaturna razlika znači i više vetra.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.