U potrazi za boljim životom: 6 neobičnih migracija u životinjskom carstvu

Otkrijte koja životinjska vrsta može da pređe 600 km za 25 dana, kao i na kom ostrvu se saobraćaj potpuno obustavlja kad krene migracija 50 miliona crvenih kraba.

4. Zlatne meduze

Milioni zlatnih meduza svakog jutra preplave zapadnu stranu jezera meduza u Palau. Kako se kreće Sunce, tako se kreću i meduze, prateći sunčevu putanju dok ih ne pogodi senka na istočnom obodu jezera oko podneva, a onda ponovo idu do druge strane prateći sunčevu svetlost.

Osim toga što je uvek lepše kad se nalazite na suncu, ovim meduzama je svetlost neophodna da bi preživele (sunce hrani organizme algi koje žive unutar meduza u simbiozi, a i grabljivci se skrivaju u senci jezera). 

5. Mravi vojnici

Mravi vojnici su stalno u pokretu, tražeći izvor hrane da nahrane svoje velike kolonije. Postoji oko 250 vrsta mrava vojnika, s kolonijama koje mogu da narastu do 20 miliona mrava zahvaljujući kraljici, koja izleže jaje svake dve sekunde.

Jednom kad je sva hrana u određenom području na izmaku, mravi se pakuju i kreću ka novom mestu da izgrade novo gnezdo. U Panami se sele svake noći,a pored Paname, migracije mrava možete da vidite u džunglama Centralne i Južne Amerike, kao i u Africi.

6. Estuarski krokodili

Estuarski krokodili se nalaze širom Australije, Azije, Indije i Južnog Pacifika i pomeraju iz od obale do obale, od ostrva do ostrva u potrazi za hranom. Mogu da narastu do 7 metara u dužinu i prelaze 1.000 kilograma, ali čak iako naseljavaju tako veliki prostor i mogu daleko da odmaknu, krokodili su loši plivači.

Naučnici u Australiji su želeli da znaju zašto se krokodili sele tako daleko, pa su ih pratili predajnicima i satelitima. Otkrili su da krokodili zapravo surfuju okeanom kako bi dostigli udaljene distance. U suštini se veruje da dugačke distance prelaze tokom plime i zahvaljujući strujama, tako da kad krenu na put, mogu da se opuste i dopuste vodi da ih nosi. Jedan praćeni krokodil je prešao 600 km za 25 dana.

 

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

 

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.