Kako izgleda život mongolskih nomada?

Italijanski fotograf je želeo da što bolje razume život, kulturu i običaje mongolskih nomada te je napustio moderan način života i otišao da živi s njima.

ostale slike u galeriji

Nomadi su uglavnom sami sebi dovoljni i žive od zemlje i stada. Njihov osnovni način života podrazumeva da nemaju uobičajene aktivnosti i mogućnosti na koje su Evropljani navikli.

Tako se na primer dešavalo da, u zavisnosti na kom mestu se nalazi kućica, nemaju dovoljno drva da založe vatru pa su koristili osušen izmet koji dobro sagoreva.

Nekoliko porodica s kojima je Đovaneli živeo nisu imali toalet, pa su svi delili isti poljski toalet, koji čak nema ni sva četiri zida.

Uprkos tome što nemaju klasičan način života na koji smo navikli, deca idu u glavno selo u školu kad napune šest godina što im omogućava da steknu potrebno obrazovanje.

Nedavno progres u turizmu menja tradicionalni nomadski život, pa mnoge porodice grade nove šatore za turiste, što im donosi sigurne prihode. 

„Nomadi su veoma darežljivi, srećni i uvek se smeju. Otac jedne od porodica mi je rekao Kad si nomad, živiš život u skladu s ostatkom porodice“, završava Đovaneli.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> NatGeoMagazine Srbija

 slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...