Tradicija duga nekoliko vekova: Ko su žive boginje Nepala?

Iako u nekim tradicijama boginje postoje jedino u duhovnom carstvu, u Nepalu su one i te kako žive.

ostale slike u galeriji

Žene koje su spoznale moć borilačkih veština: Priča o kung fu kaluđericama iz Nepala

Neki aktivisti kritikuju ovaj običaj kao oblik dečjeg rada koji sputava slobodu i edukaciju Kumirisa, posebno zato što su ograničeni na kuće i hramove i vezane strogim ritualima, prenosi South China Morning Post. Međutim, 2008. godine je Vrhovni sud u Nepalu ukinuo peticiju protiv ove prakse zbog svog kulturnog i religioznog značaja.

Ne sme da dotakne dno

Iako postoji nekoliko boginja u Nepalu, najpoznatija i najcenjenija je kraljevska kumari Katmandua, koja živi u palati Kumar Ghar u centru grada. Za vreme svog mandata, kraljevska kumari ne smeda dotakne dno - kad god napusti palatu, nošena je u zlatnoj nosiljci. Kumari su uvek obučene u crveno i imaju simbolično vatreno oko na čelu.

Šta se dešava s njima kad odu u penziju? Bivša kumari Chanira Bajracharya rekla je da se suočila sa velikim izazovima nakon povlačenja, tokom teške tranzicije iz božanstva u smrtnika.

"U pitanju je izazovna tranzicija. Nakon povlačenja nisam mogla normalno ni da hodam jer su me dok sam bila kumari nosili sve vreme. Ceo spoljašnji svet mi je bio potpuno stran", rekla je za South China Morning Post.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija

 

 slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.