Fenomen koji je inspirisao legendu: Čudesna pojava na planini Harc

Nemačka planina Harc i njen najviši vrh (Broken) dugo su bili u središtu priča o vešticama i sastancima sa Sotonom. Važnu ulogu u tome imala je misteriozna pojava na nebu...

Fenomen koji je inspirisao legendu: Čudesna pojava na planini Harc Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Naime, na vrhu Broken možete se najčudniju dugu koja vam se ikada našla pred očima – duga u obliku pravilnog kruga.

Ne čudi zato što je on inspirisao brojne legende i bajke i što se dugo u ovom delu današnje Nemačke verovalo da je to mesto sastajališe veštica i demona. Planinu Harc je, upravo zahvaljujući ovoj neobičnoj pojavi, "Faustom" proslavio Gete, pa se čak i danas na njoj održava festival Valpurgijska noć, tokom kojeg se muškarci i žene maskirani u veštice i demone okupljaju i plešu.

Najlepše prirodne pojave: 10 zanimljivosti o dugi koje verovatno niste znali

Ipak, reč je o jednostavnoj pojavi, sličnoj fatamorgani.

Kada se po sunčanom danu, dok je sunce nisko i obasjava posmatrača otpozadi, on vidi prizor okrugle duge. Da bi do toga došlo, neophodni su određeni uslovi: senka posmatrača treba da bude ispred njega, i to na maglovitom vazduhu.

Svetlost, naime, baca senku u obliku trougla zbog ovakve perspektive, a ona pada i na kapi vode, pa dubinska percepcija biva poremećena.

Otkrijte 5 najlepših prirodnih fenomena

Ova pojava nije tako neuobičajena, a zabeleženi su slučajevi da ovakvu vrstu iluzije možete doživeti i dok posmatrate nebo kroz prozor aviona. Takođe, do ovog fenomena može doći bilo gde, ali je Broken pogodan zbog čestih magli.

Fenomen je dobio i svoje ime – spektar Brokena,kada ga je opisao Johan Silberšlag, a poznato je da se njime oduševljavao i slavni Čarls Dikens.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.