Upoznajte Kuber Pedi, grad u kome 80 procenata stanovništva živi ispod nivoa zemlje

Kuber Pedi je rudarski gradić u Australiji, u kome stanovnici, bežeći od tropskih temperatura od 50 stepena Celzijusa, prave sebi domove ispod nivoa zemlje stvarajući čitav podzemni grad.

Upoznajte Kuber Pedi, grad u kome 80 procenata stanovništva živi ispod nivoa zemlje Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Kuber Pedi, koji se nalazi na jugu Australije tačnije 846 kilometara severno od Adelajda, osnovali su Aboridžini 1915. godine, a njegovo ime u prevodu znači "rupa belog čoveka." 

Glavna privredna delatnost je iskopavanje opala (u njemu se iskopavaju najskuplji opali na svetu). Ovo mesto je nastalo kao mesto za odmaranje rudara koji su na mestu današnjeg Kuber Pedija kopali opal, a interesantno je da su većina rudara bili Srbi. 

Na površini grada se ne nalazi gotovo ništa, osim nekoliko hotela i golf terena, pa grad izgleda kao pustinja. Međutim, ispod nivoa zemlje se odvija nešto sasvim drugačije. 

U prostranim pećinama i tunelima, stanovnici Kuber Pedija su izgradili sebi domove, restorane, barove, crkve, kao i prvi svetski podzemni hotel.

Pod zemljom se osim interesantnih podzemnih kućica, nalazi i radnja za kupovinu poklona, par muzeja, kazino i naravno, lokalni pab.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.