Sve boje Hornokala: Jedan od najlepših planinskih venaca na Zemlji

Ako se ikada nađete 25 kilometara istočno od Humahuake, u argentinskoj proviniciji Huhuj, ugledaćete čudesne raznobojne planine.

Sve boje Hornokala: Jedan od najlepših planinskih venaca na Zemlji Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Planinski venac Hornokal deo je uske doline Kebrada de Humahuaka, kroz koju protiče reka Rio Grande.

Kada tek ugledate ovaj venac, najpre ćete spaziti jedanaest boja – jedanaest slojeva stena, po kojima je on postao poznat i van granica Argentine. Hornokal je, zapravo, neobičan krečnjačkim sistem sastavljen od više vrsta minerala koji, tokom erozije, otkrivaju pravu simfoniju boja. Slojevi su raspoređeni u oblik trougla, a boje se, u zavisnosti od vrste krečnjaka, kreću od oker, preko zelene i žute do bele.

Otkrijte: Kako je nastala Zemlja sedam boja?

Idealno mesto za posmatranje ovog planinskog venca je jedno obližnje brdo s kojeg se vidi ceo Hornokal, sa svim njegovim čudesnim bojama, zahvaljujući činjenici da se nalazi na visini od 4.300 metara nadmorske visine. Sam planinski venac dostiže 4761 metar nadmorske visine.

Arheolozi, na osnovu pronađenih dokaza, tvrde da su u ovom delu današnje Argentine polunomadski lovci-sakupljač živeli još pre deset hiljada godina. O tom svedoče ostaci naselja koji su raštrkani celom dolinom i staze kojima su se drevni stanovnici Kebrade de Humahuake kretali od severa ka jugu i u suprotnom smeru.

Pogledajte: Drvo prošarano bojama duge

Koliko je ovaj krajolik bio važan u istoriji ovog dela kontinenta svedoči i to što je čuveni Put Inka pratio reku Rio Grande, a tu su se nalazili i put koji je spajao Potkraljevstvo Peru i Potkraljevstvo Rio de la Plata, put koji je imao važnu ulogu u borbi za nezavisnost Latinske Amerike...

Od drugog jula 2003. cela Kebrada de Humahuaka je na Uneskovoj listi svetske baštine.

Pročitajte: Kako nastaju planine?slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.