U ravnici u donjem toku Žute reke nalazi se Juanjang, agrikulturni biser provincije Junan, mesto umereno kontinentalne klime s periodima monsuna. Ovaj južni kutak Kine osunčan je velikim delom godine i ima sva četiri godišnja doba. Kada sve to uzmete u obzir, činjenica da Hani u Juanjangu već oko 1300 godina uzgajaju pirinač neće vam delovati nimalo neobično.
Jeste li znali da oko 30 miliona ljudi u Kini živi u pećinama?
On se obično sadi u junu i julu, a vredni ratari ovog okruga odbacuju savremene poljoprivredne mašine i ostaju odani metodama kojima su ih podučavali preci, a ove njihovi preci i tako već vekovima unazad. Gotovo svi jednu sedmicu nakon sejanja pirinča u polja puštaju pačiće koji rastu zajedno s pirinčem i povećavaju temperaturu vode i tla polja kretanjem, pa zemljišto postaje sve rastresitije i kiseonik dospeva do korena sadnice. Pored toga, mlade patke se hrane korovom i sitnim štetočinama i verovatnoća da će biljka oboleti je još niža.
Saznajte: Kako izgledaju kineske verzije Pariza, Menhetna, Firence...?
Iznad njih nalaze se planinska šuma iz koje se terase snabdevaju vodom za navodnjavanje – a Junanu godišnje padne oko 127 centimetara padavina – i čak 82 seoceta u kojima pripadnici naroda Hani žive i uzgajaju stoku, patke, ribe i jegulje.
Zbog svoje specifičnosti i viševekovne tradicije, pirinčane terase Honghe Hani postale su i deo Uneskove svetske baštine.