U domu najnežnijih džinova na svetu

Duboko u afričkoj džungli žive ugrožene planinske gorile, hrabri potomci nekada progonjene vrste.

U domu najnežnijih džinova na svetu Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

"Dok je sedela u majčinom krilu, beba je podigla pogled i pogledala me pravo u oči. Dok se igrala stopalima, beba se divila posetiocima svog planinskog šumskog doma. Bila je bezbedna jer ju je štitila porodica, pa nije uplašena – samo radoznala", piše Nik Fage, reporter "Dejli mejla" iz Demokratske Republike Kongo i pita se koliko će ovaj mladunac planinske gorile ostati radoznao kada se suoči s najopakijim od svih predatora – čovekom.

Ali, za sada, u Nacionalnom parku "Virunga", duboko u džunglama Demokratske Republike Kongo, njena vrsta je bezbedna.

Već pun vek otkako je "otkrivena", planinska gorila suočava se s nekontrolisanim lovom, bolestima i zatočeništvom. U 1989. godini bila je pred izumiranjem – u svetu je ostalo svega 620 primeraka. Srećom, zahvaljujući zalaganju aktivista za prava životinja i očuvanje ove vrste, populacija planinskih gorila je porasla na 880.

Utočište danas pronalaze u Demokratskoj Republici Kongo, Ruandi i Ugandi. Krznene stanovnike kongoanskog parka „Virunga“ lokalno stanovništvo tretira uz mnogo poštovanja i s ljubavlju. Kada je za samo dva meseca 2007. ubijeno sedam gorila, stanovnici ovog dela Konga nazvali su to masakrom.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.