Minakši Aman: hram, simbol i blago Indije

Neobična građevina visoka 52 metra koja ima čak 14 kula jedan je od najzanimljivijih arhitektonskih dragulja Indijskog potkontinenta.

Minakši Aman: hram, simbol i blago Indije Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Smešten u saveznoj državi Tamil Nadu na jugu Indije, ovaj živopisni hinduistički kompleks iz godine u godinu privlači sve više turista. Ali nije oduvek tako bilo.

Debeli nanosi emajla koji se danas mogu videti na kulama zvanim gopurami naneseni su u poslednjih par godina povodom proslave velikih verskih događaja i festivala.

Pogledajte: Karni Mata, dom 20.000 pacova

Svaki gopuram je oblika stepenaste piramide, na kojoj su poređane figure bogova, boginja, demona i životinja.

Hramovi kompleksa posvećeni su boginji Minakši, avataru (inkarnaciji božanstva) hinduističke boginje Parvati – žene boga Šive.

Brojne figure oslikavaju priče o bitkama, a skulpturama se odaje počast ratnicima.

Pročitajte: Misterija indijskog Sela blizanaca

Hramove u gradu Madurai, jednoj od najstarijih metropola u Indiji, svakog dana poseti između 15.000 i 25.000 ljudi, kako bi dobili bračni blagoslov, jeli (siromašnima se besplatno deli hrana), spavali ili učili.

Prvi hram Minakši podignut je u 6. veku pre nove ere, dok su glavne strukture i ilustracije nadograđeni na postojeću strukturu između 16. i 18. veka.

Ideja da se hram odene živopisnim bojama nije se, međutim, dopala svima. U poslednje vreme sve više jačaju napori da se hram vrati pređašnjim, smirenijim sivim nijansama.

Izvor: b92slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.