Kako je nastala Zemlja sedam boja?

Na severozapadu Mauricijusa nalazi se neobična geološka formacija – raznobojne peščane dine koje se prostiru na 7.500 kvadratnih kilometara.

Kako je nastala Zemlja sedam boja? Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija Mauricijusa tokom proteklih decenija je neverovatna mala regija u selu Karamel koja predstavlja pravi geološki fenomen.

Saznajte: Kako je nastala Staklena plaža?

Turistima nije dopušteno da hodaju ovim dinama, koje su zaštićene ogradom, ali mogu odneti sa sobom delić ovog očaravajućeg fenomena: u obližnjim prodavnicama mogu se kupiti cevčice u kojima se nalazi raznobojni pesak.

Nakon raspadanja i mešanja vulkanskih stena s glinom, ovo tlo je obojeno u crvenu i plavu boju zahvaljujući najzastupljenijim elementima u Zemlji sedam boja – gvožđu i aluminijumu. Kako su se vulkanske stene prilikom variranja temperatura iznad tla hladile, tako su se formirale i ostale nijanse.

Geološki fenomeni: Kud otiče voda Đavoljeg čajnika?

Zanimljivo, ovaj pesak se taloži u različitim slojevima, pa dolazi do mešanja boja zahvaljujući čemu peščane dine izgledaju gotovo nestvarno. Štaviše, ukoliko šakom zahvatite ovaj pesak, velike su verovatnoće da će vam se u ruci naći sve boje.

Pored toga, iako na Mauricijusu tropske kiše nisu retke, dine Zemlje sedam boja nikad ne erodiraju.

Nauka nikad ne miruje: Šta je to što Srbiju čini geološki zanimljivom? (VIDEO)slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.