Salvador: Sećanje na pretke još uvek živi

Između deset i četrdeset hiljada ljudi izgubilo je život u pobuni protiv vlasti 1932. godine, a narod ove zemlje ne zaboravlja žrtve.

Salvador: Sećanje na pretke još uvek živi Foto: REUTERS/Jose Cabezas
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

U Salvadoru je došlo do opšteg nezadovoljstva naroda kada je cena kafe smanjena. U zemlji koju su tada mnogi znali kao "Republiku kafe", usledio je rast stope nezaposlenosti, a samim tim raslo je nezadovoljstvo lokalnog stanovništva.

Pogledajte i: Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Čak i oni koji su bili zaposleni, nisu bili srećni situacijom u kojoj su se našli: minimalna plata bila je niska. Uz to, studenti su bili u nepovoljnom položaju, zavladalo je mišljenje da su rezultati predsedničkih izbora bili unapred isplanirani.

Sve to dovelo je masovnih demonstracija i snažnoj pobuni protiv vlasti i, naročito, predsednika Maksimilijana Ernandeza Martineza.

Vlast je na demonstracije odgovorila brutalnim merama - usmrćeno je između deset i četrdeset hiljada stanovnika zapadnog dela zemlje, a agresija je naročito bila usmerena prema urođenicima.

Pogledajte i: Slučaj izgubljenog pretka

Svake godine, narod Salvadora organizuje ceremonije u čast svojim stradalima precima. Tako je bilo i ove godine, kada su salvadorski urođenici odali počast ljudima koji su surovo lišeni života u prvoj polovini XX veka.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.