Nove norveške novčanice izgledaju neverovatno

Centralna banka Norveške donela je odluku o izgledu budućih novčanica ove skandinavske zemlje, nakon takmičenja čiji je glavni motiv bilo more. Skandinavci, koji već imaju reputaciju odličnih dizajnera, ni ovoga puta nas nisu izneverili, pa čak ni oni koji su na kraju odbijeni.

Nove norveške novčanice izgledaju neverovatno Foto: Norges Bank
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Na jednoj strani novih novčanica koje će ući u promet 2017. godine, nalazi se dizajn Metrik Sistema i Terja Tonesena, koji je Norveška banka opisala kao "otvoren, svetao i tipično nordijski".

Sa druge strane novčanice naći će se predivan pikselizovan dizajn Snuhet Dizajna. Studio je objavio: "Kada se kontrasti spoje, kao kada se meko sretne sa čvrstim ili digitalno sa analognim, stvara se dinamika. Naš kockasti šablon predstavlja pre svega piksele; vizualni jezik našeg vremena." 

Žiri je skratio izbor na osam učesnika, a kvalitet radova koje su pokazali skandinavski dizajneri zaista je zapanjujuć. Bilo koji učesnik je mogao da pobedi. Zapravo, jedan drugi dizajner je pobedio - Enco Fingerov dizajn je izabran od strane žirija banke kao najbolji na takmičenju, iako to nije bilo dovoljno da se zaista nađe na novčanicama.

Drugi učesnici imali su i neke jedinstvene ideje, poput Aslak Gurholt Ronsena koji je u prijavu uključio crteže koje su deca napravila. Elen Karin Melum je inspiraciju našla u "mikroskopskim, prelepim i jednoćelijskim planktonima koji čine osnovu za život u moru".slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.