Bosna i Hercegovina na migrantskom putu: Potresne fotografije izbegličke svakodnevice

Stanovništvo na severozapadu Bosne i Hercegovine nosi glavni teret nekontrolisanog priliva migranata, uz sve teškoće koje je pandemija donela. Među migrantima se javljaju slučajevi kovida 19, ali držanje rastojanja za njih jednostavno nije opcija.

Bosna i Hercegovina na migrantskom putu: Potresne fotografije izbegličke svakodnevice Foto: Zijah Gafić
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Bosna i Hercegovina postala je neočekivan i ne tako pouzdan vratar Evropske unije. Otkako je Mađarska zatvorila granicu prema Srbiji, porozna granica Bosne, duga više od hiljadu kilometara, postala je glavni pravac do Evrope za desetine hiljada migranata.

Većina njih vidi Bosnu samo kao tranzitnu zemlju. Jedino što žele jeste da "uđu u igru", što je izraz koji se koristi za opisivanje njihovog puta do Evropske unije.

bosna_i_hercegovina005

BIHAĆ: Grupa Pakistanaca putuje prema Hrvatskoj preko planine Plješevica. Bihać i severozapadni deo Bosne i Hercegovine preuzimaju najveći teret izbeglučke krize. Blizina Granice sa Hrvatskom logičan je put za migrante. Foto: Zijah Gafić

Ova neizvesna odiseja uključuje prelaske preko opasnih reka i minskih polja zaostalih iz rata u Bosni, potom pešačenje kroz Hrvatsku sve do Italije i dalje.

Čak i pre pandemije migranti su bili daleko najveća marginalizovana grupa u Bosni i Hercegovini, sa izuzetno ograničenom zdravstvenom zaštitom i nesigurnim načinom života; čuče u napuštenim, prenatrpanim građevinama kojima nedostaju čak i osnovni sanitarni uslovi.

Tekuća pandemija naglo povećava napetosti između lokalnog stanovništva i migranata. Lokalni stanovnici organizuju se u neke vrste dobrovoljačkih grupa koje zaustavljaju autobuse i kontrolišu ih da li prevoze migrante, što je potpuno nezakonito postupanje koje vlasti ignorišu. Stanovništvo na severozapadu zemlje nosi glavni teret nekontrolisanog priliva migranata i taj pritisak raste, uz sve teškoće koje je pandemija donela; finansijska nesigurnost pogotovo uvećava njihovu frustraciju, koja bi naposletku mogla da preraste u nasilje prema migrantima. Među migrantima se javljaju slučajevi kovida 19, ali držanje rastojanja za njih jednostavno nije opcija. S obzirom na krhkost bosanskog zdravstvenog sistema i uopšteno neprijateljski stav prema migrantima, lako je zamisliti katastrofalni scenario ako se virus u većoj meri uvuče među migrante.

Pandemija će se jednom okončati, ali će se migrantske muke u Bosni i Hercegovini nastaviti.

Ova reportaža nastala je u saradnji s Društvom National Geographic, Pulicerovim centrom za izveštavanje o krizama i Fondacijom VII.

Prvi prilog sarajevskog fotografa Zijaha Gafića za novembarski broj našeg časopisa dobio je priznanje Best Edit.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.