Hram isklesan iz jednog komada stene: Kailaša - raskošna pećina u Elori

Isklesan iz stene, hram Kailaša smatra se jednim od najimpresivnijih pećina- hramova u indiji.

Hram isklesan iz jednog komada stene: Kailaša - raskošna pećina u Elori Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Pećine u Elori predstavljaju impresivni kompleks budističkih, hinduističkih i đainističkih (ili džainističkih) hramova prećina. Pećine su izgrađene između 6. i 10. veka u blizini drevnog sela Elora u indijskoj državi Maharašatra.

Elora pećine građene su za vreme Čalukya (Kalačuri) i Raštrakuta vladara (oko 550 - 750.), a u tom periodu bramanizam počeo da jača.

U to vreme, u 8. veku, izgrađen je i jedan od najimpresivnijih hramova ovog kompleksa - raskošni Kailaša hram.

Najistaknutija hinduistička pećina zapravo i nije pećina, već veličanstveni hram isklesan iz čvrste stene, građen po uzoru na hramove tog vremena. 

Predstavlja planinu Kailaš, prebivalište Gospoda Šive i prvobitno je bio prekriven debelim slojem belog maltera kako bi izgledao kao snežna planina.

Hram Kailaš neverovatno je arhitektonsko delo, sa skulpturom isklesanom iz stene. Smatra se da ga je započeo kralj Raštrakuta Krišna I (756-773). Izgradnja je bila podvig ljudskog genija - zahtevalo je uklanjanje 250.000 tona stene. Izvori kažu da je bilo potrebno 100 godina da se završi i prekrije ovaj hram dvostruko veći od Partenona u Atini.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.