Beskrajna pirinčana polja, hiljade hramova i ples: Upoznajte Bali - Ostrvo bogova (GALERIJA)

Zakoračite na ostrvo bogova, pogledajte balinežanski ples i upoznajte majmune kradljivce.

Beskrajna pirinčana polja, hiljade hramova i ples: Upoznajte Bali - Ostrvo bogova (GALERIJA) Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Smešten istočno od Jave i zapadno od Lomboka, Bali je najzapadnije tropsko ostrvo Malih Sundskih ostrva. Provincija Bali obuhvata i nekoliko susednih ostrva. Glavni grad Balija je Denpasar - najnaseljeniji grad Malih Sundskih ostrva i drugi po veličini i istočnoj Indoneziji. 

Bajkoviti Bali je glavna turistička destinacija Indonezije, sa konstantnim porastom turizma od 1980-ih. Poslovanje vezano za turizam čini 80 procenata njegove ekonomije. 

Ostrvo je bogato ribom, pirinčem, kokosovom palmom, bananama, ananasom, kakaom, kafom, pamukom i duvanom, pa je to roba koju najviše izvozi.

Bali odlikuje topla ekvatorijalna klima i temperatura tokom cele godine nikada nije ispod 23 stepena i iznad 37 stepeni, zbog toga turistička sezona trajem tokom cele godine.

Ostrvo bogova

Iako pripada većinski muslimanskoj državi Indoneziji, ostrvo Bali ima jaku hinduističku tradiciju. Od 4,2 miliona stanovnika, više od 85 odsto njih pripada lokalnoj varijanti hinduizma. Upravo zbog toga na ostrvu postoji toliko hindu-hramova, njih čak 10.000 je posvećeno različitim božanstvima zemlje i mora. Tako je Bali zaradio i svoj nadimak – "Ostrvo bogova"!

Balinežanski ples

Balinežanski ples predstavlja jedan od tradiconalnih plesova Indonezije. Svaki je priča za sebe i jako su izraženi pokreti prstiju, ruku, glave i očiju. 

Majmuni kradljivci

Stanovnici Balija često doživljavaju dugorepe makakije kao štetočine koji kradu njihove vredne useve, ali u Svetoj šumi majmuna, poznatoj i kao Šuma majmuna Ubud (Mandala Wisata Wenara Wana), oni su časni i zbrinuti, jer lokalni stanovnici veruju da su oni deo duhovnog života hramova, odnosno manifestacija hindu bogova. Osim useva, ovi majmuni vole i da kradu torbe turistima.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.