Ekskluzivne fotografije: Super-retki crni leopard primećen u Africi prvi put za 100 godina (FOTO)

Smatra se da crne mačke donose nesreću, ali kada je biolog Nik Pilfold čuo da se jedna skriva negde u centralnoj Keniji, znao je da je u pitanju nešto posebno.

Ekskluzivne fotografije: Super-retki crni leopard primećen u Africi prvi put za 100 godina (FOTO) Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Biolog iz Kenije i njegov tim rasporedili su više kamera na području Loisaba Conservancy u Laikipiji, a nedugo zatim su i dobili ono što su tražili - neosporni dokaz super-retkog melanističkog leoparda. 

Mlada ženka je primećena u društvu većeg, normalno obojenog leoparda, takođe ženke, za koju se pretpostavlja da joj je majka.

Saznajte i Zašto su neki afrički lavovi bele boje?

Suprotno od albinizma, melanizam je rezultat gena koji uzrokuje višak pigmenta u koži ili dlaci životinje tako da izgleda crno. Melanisički leopardi su decenijama prijavljivani u Keniji i okolini, ali naučna potvrda njihovog postojanja bila je prilično retka.

Objavljene prvi put u januaru u časopisu African Journal of Ecology, ove fotografije predstvalju prvu naučnu dokumentaciju o takvom stvorenju u Africi za skoro ceo jedan vek.

“Skoro svi tvrde da su bar jednom videli crnog leoparda, to je tako mistična stva”, kaže Nik Pilfold.

Pogledajte i Karl Ajkli, čovek koji je usmrtio leoparda golim rukama

“Čak i ako pričate sa starijim ljudima koji su bili vodiči u Keniji pre mnogo godina, kada je lov bio legalan (50-ih i 60-ih godina), postajalo je poznato pravilo da ukoliko vidite crnog leoparda nikako ga ne smete ubiti.”



slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.