Drevni test za utvrđivanje trudnoće: Kako su stari Egipćani određivali pol deteta?

Da li ste se ikada zapitali da li je davno, mnogo pre nas, postojao test trudnoće?

Drevni test za utvrđivanje trudnoće: Kako su stari Egipćani određivali pol deteta? Foto: Shutterstock

Da, verujte, postojao je. Hajde da uključimo vremeplov i odbacimo se na 1350 godina pre "bezgrešnog" začeća.

Test za otkrivanje trudnoće, koliko se danas zna, seže daleko u prošlost, u 1350. godinu pre nove ere. Postoji rastumačen egipatski papirus koji opisuje jednostavan, a ispostaviće se kasnije, i efikasan test trudnoće. Prema pomenutom opisu, žena bi trebalo istovremeno da mokri na semenje pšenice i ječma. Ako nikne (uslovno nikne; nabubri, primi se i slično) ječam, nosi muško dete, ako nikne pšenica nosi žensko dete. Ako ne niknu ni pšenica ni ječam onda nije trudna.

Godine 1963. neko se setio da ovaj test stavi na proveru i pokazalo se da nije prosto gatanje u pitanju. U 70 odsto slučajeva, urin trudnih žena podstakao je rast semenja.

U srednjem veku ovaj zalivajući metod zamenjen je proučavanjem boje urina – ali reakcija alkohola u vinu i proitena iz mokraće nije dala neke naročite rezultate.

A onda su u XIX veku naučnici okrenuli svoje mikroskope ka svim mogućim konačnim odgovorima, i dan danas neki još uvek nisu promenili položaje, pa je oko 1900. godine otkriven hormon hCG (humani horionski gonadotropin), prisutan samo u mokraći trudne žene.

Nakon toga sve preciznije tehnike i naučna dostignuća omogućila su masovnu proizvodnju kućnog testa. Masovna prodaja počela je 1977. godine. Danas, u ogromnoj ponudi ovakvih i onakvih, samo treba imati na umu da svaki od njih radi na istom principu, detektujući hormon hCG.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.