Pet najgorih meksičkih narko-kartela

U Sjedinjenim Meksičkim Državama godinama traje rat protiv narko-kartela, koji ne prezaju ni od čega da bi ostali na vrhu. Nedavno su članovi kartela priznali da su ubili 43 studenta što je izazvalo proteste širom zemlje.

Vitezovi Templari

Vitezovi Templari kartel je meksička kriminalna organizacija stvorena nakon što je vođa kartela La Familia napustio taj kartel 2010. godine. Templari su svoje ime dobili po Templarskom redu iz Srednjeg veka koji je štitio Jerusalim, a njihove plaćene ubice imaju zapovesti da štite zajednicu i drže u tajnosti sve aktivnosti ili će njihove porodice biti ubijene.

Vitezovi Templari sebe smatraju zaštitnicima zajednice Mičoakan. Kada su se prvi put pojavili u javnosti istakli su više od 40 narko-mantila, ili zastava narko-kartela, širom države sa porukom da obećavaju bezbednost. "Naša obaveza je da čuvamo red, sprečavamo pljačke, kidnapovanja, reketiranje i da štitimo državu od suparničkih organizacija", izjavili su tada.

Nedelju dana kasnije, njihova prva žrtva je obešena na nadvožnjaku sa porukom u kojoj se tvrdi da je bio otmičar. Masakrima su Vitezovi Templari veoma brzo stekli brutalnu reputaciju u već dovoljno varvarskom sukobu u kojem se narko-karteli takmiče oko toga kojeg se treba najviše plašiti.

Članovi Vitezova Templara su tretirani kao zvezde, kako je rekao jedan od njihovih članova kada su ga pitali. "Moji dani su sjajni, zato što sam poput umetnika. Svi me pozdravljaju, slikaju se sa mnom i žele da me pozovu negde da dođem. Kada dođem čekaju me flaše. Vredelo je postati član Vitezova Templara. Sada imam žene koje mogu da biram, samo kažem: 'Ti - da, a ti - ne'. Dobijam poklone, zlato, odeću i mnoge stvari."

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.