-  

Članci

Blago Muzeja Nikole Tesle: Znate li koji svoj izum je Tesla posvetio Jovanu Jovanoviću Zmaju?

Foto: Muzej Nikole Tesle
Foto: Muzej Nikole Tesle

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Indukcioni motor sa rotorom u obliku jajeta – “Kolumbovo jaje”

Foto: Shutterstock

Mnogi smatraju da je indukcioni motor najvažniji pronalazak Nikole Tesle jer predstavlja početak druge industrijske revolucije. Deset godina nakon konstruisanja prvog modela indukcionog motora Tesla je na Svetskoj izložbi u Čikagu, koja je bila posvećena četristogodišnjici od otrkića Amerike, predstavio još jedan model koji je zanimljiv jer je njegov rotacioni deo u obliku jajeta i odvojen je od ostatka uređaja. ,

Pogledajte i Jedinstveno iskustvo u Muzeju nauke i tehnike: Jeste li znali da je prva robotska šaka napravljena u Srbiji?

Za izložbu u Čikagu Tesla se setio priče o Kolumbovom jajetu ili Kolumbovoj zagonetki, i na svoj način rešio zagonetku. Sam motor nema nikakvu praktičnu primenu, osim da impresionira. To i jeste bila Teslina ideja, te je zato ovaj model često koristio za prezentacije.

Saznajte i Jeste li znali da je i ovo izumeo Tesla?

Oscilatorni transformator izlaznog napona 250kV – “Zmaj”

Nikola Tesla je u Beogradu bio samo jednom, 1892. godine, na tri dana. U tako kratkom roku njegov je raspored bio gust. Poseta je uključivala upoznavanje sa mladim kraljem, posetu Narodnom muzeju, Velikoj školi, šetnju Kalemegdanom, ali i svečanu večeru u njegovu čast. Tom prilikom poznati srpski pesnik Jovan Jovanović Zmaj pročitao je pesmu koju je napisao i posvetio Tesli.

Znate li da u beogradskom Muzeju knjiga i putovanja postoji knjiga čije je korice oslikao slon?

Tesla je bio duboko ganut tim činom i kada se vratio u Njujork jedan od svojih transformatora posvetio je Zmaju. To je bio Teslin način da mu se oduži i ukaže poštovanje. Sam uređaj prate sijalice koje ispisuju nadimak poznatog pesnika. 

« 1 2 3 4 »
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u aprilskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.