Jedinstveno iskustvo u Muzeju nauke i tehnike: Jeste li znali da je prva robotska šaka napravljena u Srbiji?

Malo Beograđana zna da su naučnici Instituta Mihajlo Pupin prvi u svetskoj istoriji konstruisali pretke robota i da se oni danas mogu videti u Muzeju nauke i tehnike, u Skender-begovoj 51.

CER 10 – prvi jugoslovenski digitalni računar

Foto: CER 10 izložen na Sajmu tehnike 1960.

Računar CER 10 prvi je operativan računar Instituta "Mihailo Pupin", izrađen u periodu od 1956. do 1960. godine. Prvi put je prikazan javnosti na Beogradskom sajmu tehnike avgusta 1960, a instaliran u potonjoj zgradi Tanjuga, gde je korišćen na poslovima statističke i kriptološke obrade podataka od 1962. do 1967. godine.

Pogledajte i Računar koji je odveo ljude na Mesec

CER 10 je mogao da obradi 50 hiljada jednostavnih operacija u sekundi, ili oko 1600 sabiranja u sekundi. Logička kola bila su izrađena od vakumskih cevi i tranzistora. Podaci su unošeni preko čitača bušene papirne trake, a na izlazu je imao bušač papirne trake i teleprinter za štampanje rezultata. Programiran je u mašinskom jeziku, imao je 17 osnovnih instrukcija.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Beograd-kulturna prestonica regiona" koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.