August Landmeser, čovek koji je odbio da salutira Hitleru

Nacistička Nemačka je bila zastrašujuće mesto. Svaki čin neposlušnosti je bio propraćen okrutnom kaznom, ali jedan čin hrabrosti je izdvojen iza kulisa slepe usaglašenosti.

August Landmeser, čovek koji je odbio da salutira Hitleru Foto: Wikimedia commons

Nacistički pozdrav partija je usvojila tridesetih godina prošlog veka. Pozdrav je bio obavezan za sve Nemce kao dokaz poštovanja i lojalnosti fireru. Međutim, tokom mitinga 1936. godine, u prisustvu Hitlera, jedan čovek je odbio da izvede nacistički pozdrav.

August Landemeser se pridružio partiji 1931. godine, polako probijajući svoj put. Međutim, dve godine nakon pridruživanja, Landmeser je upoznao Irmu Ekler, ženu jevrejskog porekla u koju se zaljubio, a 1935. godine i zaprosio. 

Ništa se nije moglo sakriti u nacističkoj Nemačkoj i ubrzo se proširila vest o prosidbi. Njegova ljubav prema jevrejskoj ženi ga je dovela do proterivanja iz partije.

Otkrijte i Zašto se nacistima nije dopadalo da ih tako nazivaju?

Eklerova i Landmeser su podneli bračnu prijavu u Hamburgu, ali je bila odbijena po Nirnberškom zakonu kojim se sprovodilo isključivanje i dalja ograničenja jevrejskih prava.

U oktobru 1935. godine, zaljubljeni par je dobio devojčicu po imenu Ingrid. 

Naredne godine Landmeser je ukrstio ruke na poznatom skupu 1936. godine. Taj trenutak je zabeležen i kasnije je postao jedna od najpoznatijih fotografija iz perioda nacizma.

Pošto je nacistička Nemačka bila sve moćnija, Landmeser je shvatio da mora da pobegne se svojom porodicom, te je pokušao da pređe u Dansku. Međutim, na granici su bili zaustavljeni i zadržani, a Landmeser je bio optužen za "sramoćenje rase". 

Pogledajte i 6 situacija u kojima je Hitler izbegao smrt

Zbog nedostatka dokaza, slučaj je bio odbačen godinu dana kasnije, a Landmeseru je naređeno da okonča odnos sa svojom voljenom suprugom.

Pošto nije želeo da je napusti, Landmeser je još jednom prkosio nacističkom režimu. To je dovelo do njegovog hapšenja 1938. godine i trogodišnje kazne koju je služio u jednom nacističkom koncetracionom logoru.

August Landmeser više nikada nije video svoju porodicu.

Jeste li znali da je Adolf Hitler bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir?

Irma Ekler, koja je tada već bila trudna, uhapšena je i prebačena u koncetracioni logor od strane tajne policije. Eklerova je rodila Irenu i ubrzo nakon toga je prebačena u jedan od nacističkih logora smrti gde je ubijena sa još 14 hiljada ljudi.

Landmeser je imao nekoliko poslova nakon odslužene zatvorske kazne, pre nego što je bio primoran da se pridruži vojsci 1944. godine.

Mesec dana kasnije, Landmeser je proglašen nestalim.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.