-  

Članci

Huakačina, veličanstvena oaza u pustinji Perua

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Samo osam kilometara južno od grada Ica u južnom delu Perua nalazi se bajkovito seoce Huakačina, malena oaza sa populacijom od svega stotinak stalnih stanovnika.

Naizgled usamljeno, selo Huakačina je zapravo samo osam kilometara udaljeno od grada Ica, čija populacija broji oko 220.000 stanovnika. Podignuto oko male lagune, sa dinama koje se protežu i nekoliko stotina metara u visinu, ovo selo predstavlja pravu turističku atrakciju za ljubitelje borda i vožnje po pesku. 

Foto: Shutterstock

Četrdesetih godina prošlog veka, Huakačina je bila popularno spa odmaralište za bogate Peruance koji su tu tražili lek za reumu, artritis, astmu i bronhitis. Naime, lokalna legenda kaže da jezero ima lekovite moći i da pomaže pri lečenju različitih vrsta bolesti.

Foto: Shutterstock

U pedesetim godinama prošlog veka turistička atraktivnost Huakačina počela je da opada i nekoliko decenija je bila gotovo napuštena. Ipak, turizam je ponovo procvetao krajem milenijuma kada su brojni investitori počeli da ulažu.

Foto: Shutterstock

Vremenom su se izgradili brojni restorani i hoteli, a posetioci danas mogu da isprobaju i surfovanje na pesku ili da uživaju u spektakularnom pogledu zalaska sunca iza peščanih dina. 

Inicijalizacija u toku...