Tajna gekonovih lepljivih prstiju

Istraživanja otkrivaju način na koji se gekoni lepe čak i za mokre podloge...

Tajna gekonovih lepljivih prstiju Stopalo gekona dok hoda po vertikalnom staklu/ Foto: Wikimedia Commons

Naučnici već dugo znaju da gekoni mogu da se penju uz zid poput Spajdermena.

Ali ono što nije tako dobro objašnjeno jeste način na koji se ovi reptili drže za mokre površine, koje su česte u njihovim kišnim tropskim staništima.

Kako otkriva novo istraživanje, odgovor na ovo pitanje leži u činjenici da lepljivi prsti gekona omogućuju hodanje po podlogama koje se ne kvase ravnomerno kada pada kiša, poput lišća, ali ne i po površinama poput stakla gde se vlažnost ravnomerno raspoređuje.

Kako bi proučili način na koji se gekoni lepe za podlogu, tim naučnika je posmatrao način na koji šest Tokeja (Gekko gecko) pokušava da hoda po različitim podlogama.

Nogice ovih reptila bile su umočene u vodu ispod koje se nalazilo staklo, pleksiglas, providna plastika ili teflon.

Pleksiglas i providna plastika po strukturi oponašaju podlogu po kojoj gekoni hodaju u svojim prirodnim staništima.

Dok bi se gekon kretao uz jednu od ovih podloga naučnici su posebnom opremom svezanom oko njegovog trupa pokušavali da ga podignu različitim intenzitetom sile sve dok ga ne bi odvojili od podloge. Na ovaj način su uspevali da izmere snagu kojom se gekon drži za podlogu.

Rezultati su pokazali da se na staklu formira sloj vode između gekonovih prstiju i podloge, smanjujući njegovu sposobnost da se zalepi za staklo. Ali na pleksiglasu i plastici ispod gekonovih prstiju uspevali su da se naprave vazdušni džepovi koji su im omogućavali da ostanu suvi i održe lepljivost.

Ovi nalazi bi mogli pomoći stvaranje sintetičkog selotejpa koji bi se lepio i za mokre podloge.

Naučnici smatraju da su gekoni razvili ovakvu podlogu prstiju kako bi mogli da prežive u kišnim prašumama. Na primer, ako gekona zadesi pljusak dok se nalazi na drvetu nejgovo okruženje će duže vremena ostati vlažno što bi značilo da gekon u ovim situacijama ne bi bio u stanju da pobegne od predatora ili traži hranu.

Izvor: National Geographicbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.