Naučnici otkrili tehniku koja bi mogla da bude ključ u izlečenju Parkinsonove bolesti

Istraživači su pronašli način da modifikuju moždane ćelije kako bi rešili problem manjka dopamina, koji je glavni uzrok nastanka Parkinsonove bolesti.

Istraživači su uspeli da menjaju zajedničke moždane ćelije poznate kao astrociti u ćelije koje podsećaju na neurone dopamina nakon testiranja više gena poznatih da igraju ulogu u stvaranju dopamina.

„Ono što je novo kod ove studije jeste da smo koristili programiranje da pretvorimo astrocit u neuron koji je funkcionalan kod ljudi“, kaže vođa istraživanja Ernest Arenas.

„Na ovome smo radili šest godina, to je dug projekat. To je apsolutno prvi prototip ovog tipa stratefije i još uvek ne znamo koji bi problemi mogli da budu u razvoju ovog leka u budućnosti. Fokus je bio na demonstriranju onoga što je moguće“, kaže Arenas.

Još uvek je nejasno šta uzrokuje Parkinsonovu bolest, iako se veruje da je u pitanju kombinacija genetskih i spoljašnjih faktora. Simptomi pogađaju ljude, koji imaju više od 50 godina, iako jedna od 20 osoba prve simptome oseti kad ima manje od 40 godina.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

 

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.