10 najmisterioznijih drevnih spisa

Dešifrovanje ovih spisa bi moglo da otkrije mnogo o drevnim kulturama...

6. Popol Vuh

Popol Vuh ili "Knjiga veća" je priča o nastanku sveta iz mitologije majanskog naroda Kiče čiji potomci danas žive na Gvatemali. Ovaj tekst je nastao početkom XVIII veka i sa kiče jezika ga je na španski preveo dominikanski sveštenik Fransisko Himenes.

Prema mitovima opisanim u knjizi svet su stvorili bogovi Tepev i Kukumac. Oni su posle mnogo poteškoća od kukuruza napravili heroje koji su pobedili bogove podzemlja.

7. Bakarni svitak

Ovo je jedan od zapisa nađenih u pećinama kod Mrtvog mora. U njemu se govori o velikoj količini blaga rasutoj po Bliskom istoku. Svitak je nastao u I veku nove ere i u njemu se spominju zlato, srebro, novčići i posude. Naučnici nisu pronašli ništa od navedenog blaga, ali to ne znači da možda nije nađeno još davno.

Pročitajte i Šta je zapravo zapisano u takozvanom „Jevanđelju po Isusovoj ženi“?

8. Grolijer kodeks

Kodeks sa majanskim hijeroglifima i ilustracijama je dobio naziv po Grolijer klubu gde je izložen. O autentičnosti ove knjige se dugo raspravljalo. Meksikanac Hosue Saens tvrdio je da ga je dobio od grupe krijumčara koji su ga navodno našli u drvenoj kutiji u pećini. Iako su mu stručnjaci rekli da je u pitanju lažnjak, on ga je ipak kupio i zadržao. Kasnije je utvrđeno da knjiga jeste stara oko 800 godina i da je u njoj korišćena takozvana "majanska plava" koja je tek pre neku godinu sintetizovana u laboratoriji što znači da je knjiga verovatno autentična.


Foto: Profimedia

9. Knjiga ritualne moći

Ova knjižica od 20 strana je napisana na koptskom jeziku pre oko 1300 godina. Ona sadrži magične formule među kojima su su ljubavne čini, čini za izlečenje ali i instrukcije za izvođenje egzorcizma.

Smatra se da su tekst napisali pripadnici hrišćanske sekte setijanaca koji su posebno obožavali trećeg sina Adama i Eve - Seta. U tekstu se spominje i misteriozno biće Baktiota.

"Zahvaljujem ti se i prizivam te Baktiota: Ti si veliki, vredan poverenja, gospodar četrdeset i devet vrsta zmija", piše u tekstu.

10. Vojničev rukopis

Verovatno najpoznatija misteriozna knjiga je Vojničev rukopis. Ime je dobila po Vilfridu Vojniču koji ju je pronašao. Utvrđeno je da je nastala u XV veku. Knjiga ima 250 strana punih neobičnih simbola i teksta koji do sada niko nije dešifrovao. Ipak, jedan naučnik tvrdi da je dešifrovao deset reči u knjizi.

U Vojničevom rukopisu se nalaze crteži neobičnih biljaka, od kojih svega nekoliko može da se identifikuje. Stranice su pune i raznih dijagrama koji asociraju na astrologiju i kosmologiju.


Foto: Profimedia

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...