Invazija stranih vrsta na Evropu

Stručnjaci upozoravaju da evropskom biodiverzitetu, ekonomiji i zdravlju preti invazija stranih vrsta biljaka i životinja...

Invazija stranih vrsta na Evropu Foto: Thinkstock

Evropska agencija za zaštitu životne sredine (European Environment Agency – EEA) je sastavila listu od 28 „uljeza“ koji predstavljaju najveću pretnju ekosistemima na Starom kontinentu.

Iako neke od stranih vrsta, poput prehrambenih useva, mogu biti i korisne, mnoge od njih prete lokanom biodiverzitetu, ističe se u ovom izveštaju, koji je objavljen pred sastanak visokih zvaničnika Evropskog parlamenta na temu ovog problema.

Procenjeno je da se više 10.000 stranih vrsta biljaka i životinja nastanilo u Evropi, od kojih se oko 15 odsto smatra invazivnim - što znači da su u pitanju organizmi koji imaju negativan ekološki i ekonomski uticaj.

Za invazivne ekološke vrste se smatra da su jedne od glavnih pretnji biodiverzitetu, objašnjava izvršni direktor EEA, profesor Žaklin Mekglejd.

„U mnogim oblastima zagađenje, klimatske promene i fragmentacija staništa su oslabili ekosisteme“ navodi Mekglejd. „Invazija stranih vrsta vrši sve veći pritisak na postojeći biljni svet koji će teško opstati“.

Kompeticija, predacija i prenos bolesti sa stranih na domaće vrste su česti i predstavljaju veliku pretnju za domaće vrste – upozoravaju stručnjaci.

Strane vrste bi takođe mogle da utiču na lanac ishrane u ekosistemu, što bi imalo negativne posledice i na zdravlje ljudi.

Opasni uljezi

Među njima je, na primer, Japanski čvorasti korov (Fallopia japonica), koji može da poraste i do 4 metra u visinu, ponekad čak rastući brzinom od 30 cm dnevno. Njen moćni korenski sistem može da dosegne dubinu od 3 m i proširiti se do 20 m, čineći iskorenjivanje gotovo nemogućim kada stekne ovakvu osnovu.

U izveštaju se navodi da ova biljka formira guste korenske sisteme kojima izbija okolne biljke, eliminišući lokalne biljne vrste i rezlutujući botaničkom „monokulturom“.

Jaki korenski sistemi ove vrste u stanju su da oštete infrastrukturu, poput zgrada, nasipa, kanala, železničkih pruga i puteva.

Još jedna od stranih vrsta koja predstavlja pretnju zdravlju ljudi u Evropi jeste Azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus), za koji se vezuje prenos više od 20 vrsti zaraza, uključujući žutu groznicu i denga groznicu.

Za razliku od ostalih vrsta komaraca, čija se aktivnost povećava tokom sumraka i večeri, ova vrsta agresivnih komaraca ujeda i tokom dana, i u poslednje dve decenije se veoma brzo proširila zapadnim i južnim delovima Evrope.

Evropski parlament u Briselu sastaće se povodom raspravljanja o zajedničkim merama Evropske unije za smanjenje postojećih i budućih pretnji od štetnih uticaja stranih vrsta.  EEA predlaže da je najbolji način rešavanja ovog problema kombinacija preventivnih mera, rane detekcije i brzog odgovora na upade.

Izvor: BBC Newsbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.