Svetski dan borbe protiv raka: 10 činjenica o jednoj od najopasnijih bolesti današnjice

Kancer pogađa sve: mlade i stare, bogate i siromašne, žene, muškarce i decu.

Svetski dan borbe protiv raka: 10 činjenica o jednoj od najopasnijih bolesti današnjice Žene obolele od raka protestuju ispred zgrade Saveta ministara u Gazi, zahtevajući lečenje Foto: Profimedia

Očekuje se da će broj dijagnoza raka, jednog od vodećih uzroka smrti u svetu, tokom naredne dve decenije porasti za čak 70 odsto, navodi se na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

Više od 60 odsto slučajeva raka godišnje utvrdi se u Africi, Aziji i Centralnoj i Južnoj Americi, gde se dogodi i oko 70 procenata smrti od ove bolesti.

Zašto slonovi retko umiru od raka?

SZO je izdvojila i deset činjenica o kanceru koje bi trebalo da znamo, a one su sledeće:

1. Postoji više od 100 vrsta raka i svaki deo tela može biti pogođen.

2. U 2008. godini, 7,6 miliona ljudi je umrlo od ove bolesti, što je činilo 13 odsto od ukupnog broja preminulih na planeti te godine.

3. Oko 70 odsto smrtnih slučajeva od ove bolesti dogodi se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

4. Kod muškaraca se najčešće dijagnostikuju rak pluća, debelog creva, želuca, jetre i jednjaka.

5. Kod žena se najčešće dijagnostikuju kancer dojke, debelog creva, pluća, grlića materice i želuca.

Pročitajte: Prvi slučaj smrti čoveka od tuđeg raka?

6. Pušenje je uzrok čak 22 procenta smrtnih slučajeva povezanih s kancerom. Ono je najčešći uzrok na koji se može delovati preventivno.

7. Petina svih slučajeva raka na svetu je izazvana nekom hroničnom infekcijom. Recimo, humani papiloma virus može da izazove rak grlića materice, dok hepatitis B dovodi do kancera jetre.

8. Kanceri dojke, grlića materice i debelog creva mogu se izlečiti ako se primete na vreme i adekvatno leče.

9. Svim pacijentima koji trpe bolove može se pomoći ukoliko se primene najnovija saznanja o ublažavanju bolova i palijativnoj nezi.

10. Više od 30 odsto slučajeva kancera može se sprečiti, a SZO navodi da su neki od načina za prevenciju: prestanak pušenja, zdrava ishrana, fizička aktivnost i umereno konzumiranje alkohola. U zemljama u razvoju, čak 20 procenata smrtnih slučajeva povezanih s rakom može se prečiti imunizacijom protiv hepatitisa B i HPV virusa.

Agencija za istraživanje raka: 116 stvari koje povećavaju rizikbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...