Od čega je, zapravo, umrla Kleopatra?

Čuvena je legenda o tome da je egipatska kraljica preminula nakon što ju je ujela zmija skrivena u korpi urmi. Stručnjaci Univerziteta u Mančesteru istraživali su da li je to moguće.

Od čega je, zapravo, umrla Kleopatra? Foto: Profimedia

Egiptolozi i herpetolozi ovog univerziteta udružili su se u istraživanju i izveli zaključak da je kobra tolikoo velika da bi mogla da ubije i Kleopatru i njene dve sluškinje bila prevelika da bi se sakrila u korpi za urme.

Kako oni objašnjavaju, ove zmije su uglavnom dugačke oko metar i po, a mogu da porastu i do dva i po metra – previše da bi mogla da stane u tako malo korpu. Uz to, čak i da je uspela da stane, one ne bi mogla da ubije tri žetrve.

Otkrijte: 6 činjenica koje (ni)ste znali o Kleopatri

„Verovatnoća da umrete od ujeda kobre iznosi svega 10 odsto, pošto većina ima 'suve ujede' – bez ubrizgavanja otrova“, istakao je Endru Grej, kustos Muzeja u Mančesteru, koji dodaje da zmije koriste otrov za zaštitu i lov i da su veoma štedljive, te bi bilo nemoguće da je kobra iz čuvene priče ubila tri odrasle osobe jednu za drugom.

O čuvenom ujedu zmije postoji nekoliko potpuno različitih priča, ali to nije jedina legenda o smrti egipatske kraljice, već postoje i legende da je ispila otrov. Ipak, šta ju je tačno ubilo istoričari tek treba da otkriju...

Znate li šta su Kleopatrine igle?bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.