Grob drevnog ratnika čuva velike tajne

Arheolozi veruju da lokalitet u Janakali, na jugu Finske, gde je srednjevekovni ratnik otkriven prošle godine, možda predstavlja drevno groblje ili čak naselje. Nacionalni odbor za antikvitete najavljuje opsežnija i dublja istraživanja.

Grob drevnog ratnika čuva velike tajne Foto: Museovirasto / Satu Koivisto

Nacionalni odbor za antikvitete Finske objavio je plan prema kojem će se izvršiti dalja istraživanja na lokalitetu gde je prošle godine otkriven 1.000 godina star grob ratnika. Početkom septembra arheolozi sa Univerziteta u Jorku su izveli geofizička merenja na lokalitetu, koja je pratila televizijska ekipa.

Preliminarni rezultati testiranja ukazuju da se dokazi o ljudskoj aktivnosti nalaze duboko ispod površine. Postoje i tragovi koji ukazuju da je to možda bilo drevno groblje ili čak naselje.

Tim iz Jorka izveo je seriju geofizičkih testiranja pomoću opreme koja uključuje i detektore metala i magnetometre. Rezultati su takođe otkrili moguće naznake puteva i polja koji datiraju iz drugih era, kao i nešto savremenije strukture.

Arheolozi amateri bili su zapanjeni prošlog novembra kada su naišli na neverovatno istorijsko otkriće na polju u Janakali. Drevni grob sadržao je telo krstaša sahranjeno sa dva mača iz različitih era. Kasnije analize skeleta koje je Nacionalni odbor za antikvitete izvršio pokazale su da je tzv. drevni mačevalac pretrpeo nasilnu smrt.

Odbor kaže da čeka dalje analize testova Jorka, objavljujući da će možda nastaviti sa daljim iskopavanjima na brojnim zanimljivim mestima na lokalitetu. Arheolozi sada žele da saznaju šta je to što se prikazalo na podzemnim skeniranjima.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.