Tri načina za istrebljenje života na Zemlji

Uznemirujući misaoni eksperiment hladnoratovskih naučnika.

Tri načina za istrebljenje života na Zemlji Foto: Wikimedia Commons

Ovaj članak pojavio se u septembarskom broju časopisa Popularna nauka 1962. godine sa naslovom “Poslednja ljudska velika eksplozija”, a napisao ga je Martin Man. Objavljen samo mesec dana pre Kubanske raketne krize, članak opisuje načine na koji bi takozvano oružje za Sudnji dan moglo da eliminiše ljudski život na Zemlji.

Poslednja ljudska velika eksplozija

Pored jakih mera bezbednosti procureli su nagoveštaji novog i zastrašujućeg oružja: bombi za Sudnji dan. Ove džinovske bombe su dizajnirane, u svom krajnjem obliku, da raznesu svet. One predstavljaju potpuno novu vrstu opasnosti po čovečanstvo, toliko smrtonosno da ju je nemoguće shvatiti. Ovo nisu samo veće i smrtonosnije bombe. One su, kao nijedno oružje pre njih, ultimativne. Mogle bi da staviti celu našu planetu na milost i nemilost nekolicine ljudi koji poseduju par tastera.

Pogledajte i: HD snimak efekta atomske bombe iz 1953.

Prvi nagoveštaj bilo je testiranje ruske atomske bombe prošle jeseni. Naša prolećna testiranja možda idu u istom pravcu. Nijedan zvaničnik neće reći da se bombe za Sudnji dan razvijaju. Ali oskudna obaveštenja u govorima kulminiraju sa objavljenim činjenicama o hidrogenskim bombama. Nekoliko naučnika su već sastavili sve delove ove slagalice, skicirajući dokumentovanu sliku sa ubedljivim detaljima.

Saznajte i: Otapanje Antarktika slabi Zemljinu gravitaciju

Oni predviđaju da bombe za Sudnji dan nisu vojno naoružanje. Takve bombe se ne mogu koristiti da bi se dobio rat, jer će svako na svim stranama poginuti. Umesto toga, one omogućavaju opako ucenjivajne. One postaju međunarodni ekvivalent bočice nitroglicerina kojom maše pljačkaš banke – momak koji hoda ka blagajniku i preti da će dići sve u vazduh, uključujući i sebe, ukoliko ne dobije novac.

Da li totalni rat onda postaje totalno samoubistvo? Da li su nuklearna skloništa beskorisna ili još gore od beskorisnog? Može li bilo koji ludi tiranin, pretnjom univerzalne destrukcije, ucenjivati ceo svet?

Herman Kan, autor rada “O termonuklearnom ratu” istakao je tri tehnike za uništavanje sveta:

  1. Drastična klimatska promena
  2. Paljenje svega u globalnom holokaustu
  3. Ubijanje svog živog sveta radioaktivnošću

Sudnji dan broj jedan je trenutno čista naučna fantastika. Međutim druge dve šeme su razrađene od strane naučnika:

Prvo će biti korišćene bombe-razbijači (ne toliko slične bombama za Sudnji dan) koje će jednom eksplozijom razneti celu državu, a moguće i čitav kontinent. Na kraju će te bombe biti “unapređene” u pravo oružje Sudnjeg dana, koje će spustiti zavesu na čovečanstvo.

Koliko veliko je veliko?

Kako spaliti svet?bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.