Najopasnija igračka na svetu: Nuklearni set za mlade naučnike sadržao je pravi uranijum (VIDEO)

Jedna od najkontraverznijih i najopasnijih igračaka ikada, “Atomic Energy Lab Kit”, omogućavala je deci da eksperimentušu sa uranijumom. Iako je bila edukativna, ova igračka je takođe bila i radioaktivna. Na sreću, bila je u prodaji samo nekoliko godina.

Najopasnija igračka na svetu: Nuklearni set za mlade naučnike sadržao je pravi uranijum (VIDEO) Foto: Wikimedia Commons

Deca se prilikom igre često povređuju i ma koliko igračke bile prilagođene njihovom uzrastu, često su nezgode neizbežne zbog raznih propusta proizvođača. Takav slučaj je i sa Atomic Energy Lab-om, mini nuklearnom laboratorijom namenjenoj deci.  

Tema atomske energije sredinom 20. veka doživela je pravi bum, te je kompanija A. C. Gilbert 1950. godine odlučila da iskoristi priliku i na tržište lansirala hemisjki set za decu. Namera je bila da se deci omogući da stvaraju i gledaju nuklarne i hemijske reakcije koristeći radioaktivni materijal.

U setu namenjeom “mladim naučnicima“, koji im je omogućavao da izvedu više od 150 eksperimenata, nalazili su se, između ostalog, uranijumska ruda i tri različita izvora radijacije.

Takođe, uz set je stigao i priručnik - prospekt za uranijum - čak i obrazac za naručivanje rezervnih radioaktivnih izvora. Deca su takođe imala priliku da koriste spintariskop, uređaj koji im omogućava da izračunavaju zračenje dobijeno jonizujućim zračenjem i fosforom.

Srećom, igračka je bila u prodaji samo tokom 1952. i 1953. godine, a u Americi se mogla kupiti 50 dolara.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.