Karlovačka gimnazija obeležila 227 godina od osnivanja

Karlovačka gimnazija je obeležila 227 godina od osnivanja svečanom akademijom i otvaranjem Konfucijive učionice namenjene izučavanju kineskog jezika i kulture.

Karlovačka gimnazija obeležila 227 godina od osnivanja Foto: Shutterstock

Gimnazija u Sremskim Karlovcima je nastarija srpska škola te vrste, a u njoj su se školovali i Branko Radičević, Jovan Sterija Popovića, Sima Milutinović - Sarajlija, Đorđe Natošević, Borislav Mihajlović - Mihiz.

Gimnazija je počela da radi 1. novembra 1791. godine i imala je šest razreda, četiri niža i dva viša. Nastavni jezik je bio latinski, a učili su se nemački, istorija, zemljopis, prirodne nauke, antropologija, rimske starine, fizika, logika i "moralka".

Pogledajte i 11 zemalja s najboljim sistemom obrazovanja na svetu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je na svečanosti da je za celokupno srpsko obrazovanje i istoriju "značaj ove gimnazije bio i ostao nemerljiv".

Pogledajte i Kako provesti jedan dan u Sremskim Karlovcima?

"Ovi velikani, ali i plejada drugih manje poznatih za prosvećivanje našeg naroda, obavezuju nas da i u budućnosti nastavimo da podržavamo sve programe i sadržaje Karlovačke gimnazije", kazao je Mirović.

Karlovačka gimnazija, 19. vek; Foto: Wikimedia Commons

On je najavio da je u pripremi zakon koji će na sveobuhvatan način doprineti očuvanju kulturnog nasledja Sremskih Karlovaca i razvoju svih potencijala te opštine.

"Danas nas je u Sremskim Karlovicma okupila Karlovačka gimnazija, sa svojom tradicijom i značajem, želimo da budemo dostojni vremena koje je iza nas, ali i vremena pred nama", rekao je Mirović.

Pogledajte i ZASTRAŠUJUĆE: U Srbiji 14 odsto stanovništva nema osnovnu školu

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević rekao je da je Vlada Srbije osnovala je Radnu grupu koja će raditi na izradi Zakona o Sremskim Karlovcima.

"Cilj je očuvanja kulturnog ambijenta, ali i izgradnje Univerziteta u Sremskim Karlovcima i to je zadatak i veliki poduhvat od nacionalnog značaja na kome ćemo zajedno raditi u budućnosti", rekao je Šarčević.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.