Unutar eko sela koje se bori protiv ekspanzije londonskog aerodroma

Između londonskih glasnih puteva M4 i M25 nalazi se ekološka utopija Grou Hitrou (Grow Heathrow), rođena iz političke borbe protiv klimatskog haosa. Sa svojim drvenim kućama, vetroturbinama i rasadnicima povrća, prkosi uništavanju životne sredine.

Unutar eko sela koje se bori protiv ekspanzije londonskog aerodroma Foto: Profimedia

Grou Hitrou je startovao kao mesto za proteste. Učesnici kampanje su stvorili ovaj prostor kako bi podržali lokalnu zajednicu u borbi za predloženu izgradnju treće piste lodndonskog aerodroma Hitrou. Aktivisti su 2010. godine rekonstruisali napuštenu oblast, iako je zemljište bilo zagađeno odbačenim toksinima. Sada je ova odbačena zemlja transformisana u eko selo od 25 stanovnika.

Prioritet su zajednica i zajedništvo. Hijerarhija ne postoji, a progres je postignut kroz saglasnost. Hrana se ne baca, umesto toga, zajednica proizvodi svoje povrće. Tragaju za hranom, a ponekad dobijaju donacije od lokalnih marketa u vidu hrane. Postoje i izvori energije poput vetroturbina i solarnih panela.

Ova lokacija uglavnom privlači ljude u svojim dvadesetim i tridesetim. Neki su studenti, dok drugi imaju stalne poslove kao nastavnici. Lokacije je, takođe, dom deci koja žive ovde preko leta.

Dok neka bez dozvole naseljena mesta mogu da se izoluju, Grou Hitrou je uložio velike napore kako bi otvorio svoja vrata lokalnim farmerima, političarima, studentima i svima koji su zainteresovani da nešto nauče o alternativnom načinu života. Ali kao i kod mnogih divljih naselja, pretnja iseljavanja nikad nije daleko. Edi Artur, koji živi u ovom naselju od 2013. godine, bio je glavni optuženi za uspešnu odbranu dva pokušaja iseljavanja. "Nismo želeli da nam zemlja pripada", kaže Artur. "Bili smo protiv vlasništva nad imovinom, ali to je antagonistička veza sa državom".

Planove za širenje treće piste je odobrio Parlament u junu 2018. godine. A ako se planovi obistine, ova lokacija - zajedno sa oko stotinak okolnih kuća - biće srušena. Ipak, Artur i Grou Hitrou i dalje prkose. 

Izvor: nationalgeographic.com bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...