Kako je nemačko selo završilo u Argentini?

Upoznajte La Kumbresitu, skriveno seoce u argentinskim brdima, koje je poznato i kao mala Nemačka.

Kako je nemačko selo završilo u Argentini? Foto: Profimedia

U šetnji La Kumbresitom ćete zapaziti znakove na ulicama na nemačkom jeziku, primetićete da glavni deo menija u restoranima zauzimaju šnicle i gulaš, kao i domaći kiseli kupus. Većina se osvežava bavarskim pivom. U kafićima je glavni specijalitet štrudla s jabukama. Primetićete i da lokalci žive u drvenim kabinama. kao i da većina govori nemački jezik. Na ulazu u selo će vam dobrodošlicu poželeti sat kukavica. 

Sasvim neobično iskustvo, pogotovo zato što se jedno ovakvo naselje nalazi usred Argentine.

La Kumbresita, smeštena u brdima i na nekoliko sati vožnje od Kordobe, predstavlja jedinstveno švajcarsko-nemačko selo. Iz svih krajeva Argentine dolaze u La Kumbresitu da uživaju u ovoj viziji male Nemačke. 

Iako je ovo selo neporecivo kič, unutar njegovih zidina se krije neuobičajena istorija.

Jedna od stanovnica La Kumbresite, Ingrid Kabdžolski otkriva priču koja se krije iza ovog nemačkog sela usred Argentine. Njeni baka i deka su osnovali ovo selo kad su 1932. godine migrirali iz Berlina u Buenos Aires, gde je Helmut Kabdžolski radio za Simens. Porodica je želela pravi porodični dom, a nisu bili oduševljeni plažama blizu argentinskog glavnog grada. Nedostajale su im planine i jedan poseban grad koji su redovno posećivali, Garmiš-Partenkirhen u Bavarskoj. bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.