Zavirite u Jelouston, najstariji Nacionalni park na svetu

Nacionalni park „Jelouston“ je prvi nacionalni park na svetu i veći je od nekih država u SAD-u, a svojim prirodnim lepotama privlači turiste širom sveta...

Zavirite u Jelouston, najstariji Nacionalni park na svetu Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Jeloustoun je nacionalni park Sjedinjenih Američkih Država koji se prostire na 2 miliona hektara i zauzima područje tri zapadnoameričke savezne države: Vajoming, Montana i Ajdaho. Američki kongres ga je 1872. godine proglasio za prvi Nacionalni park. 

Nacionalni park „Jelouston“ je veći od nekih država u Americi, a 90 odsto parka predstavlja netaknutu prirodu. Njegovu površinu čine prelepi divlji predeli, 17 reka, kanjon dugačak 32 kilometra, nepregledne doline i pašnjaci koji prehranjuju preko 4.000 bizona. Pod zemljom se nalazi jedan od najvećih vulkana na svetu.

Pročitajte i Ogromna količina magme vreba ispod jeloustonskog supervulkana

Pre oko 640.000 godina erupcija vulkana je stvorila park ostavljajući na površini gejzire, termalne izvore i ostale geotermalne karakteristike koje na godišnjem nivou privuku oko 3 miliona turista.

Ipak, ne treba zaboraviti da oko 6.5 kilometara pod zemljom teče preteća uzavrela magma, čiji volumen može da popuni ogromno jezero Mičigen čak 3 puta. Prvi put je na površinu izašla pre oko 640.000 godina i od tada niko ne zna sa sigurnošću kada će se i da li će se to ponovo desiti.

Pročitajte i 5 najlepših prirodnih fenomena

U Jeloustonu živi i preko 70 vrsta sisara, među kojima su i vukovi koju su četrdesetih godina prošlog veka skoro sasvim istrebljeni iz parka da bi se ponovo pojavili tek 1995. godine. Vukovi mnogo utiču na populaciju bizona i losova održavajući stabilnost čitavog ekosistema Jeloustona.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.