Dobrodošli u Zalipje, najveselije i najšarenije selo na svetu

Kuće, ambari, bunari, mostovi, kokošinjci, kućice za pse... gotovo sve u jednom selu Poljske, u blizini Krakova, oslikano je cvetovima.

Dobrodošli u Zalipje, najveselije i najšarenije selo na svetu Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Oko 70 kilometara od Krakova, na jugoistoku Poljske, nalazi se seoce poznato po svojoj dugoj tradiciji – ukrašavanju kuća, zidova, mostova i bunara. Meštani Zalipja boje selo raznim bojama, a na gotovo svim crtežima nalaze se cvetovi.

Sve je počelo pre više od jednog veka, kada je neko od stanovnika sela, u želji da prikrije čađ uzrokovanu grejanjem peći, plafon oslikao cvetićima. Ubrzo je celo selo bilo išarano - iz svake kuće, štale i crkve od proleća 1948. godine videlo se cveće.

Pogledajte i Bajkovito mesto: Devedesetogodišnja baka pretvorila selo u svoju umetničku galeriju (VIDEO)

Stanovnici ovog sela kažu da je "projekat” takođe proistekao iz želje da se pomogne Poljskoj da se psihološki oporavi od zločina koji je pretrpela tokom Drugog svetskog rata.

Danas stanovnici Zalipja imaju i godišnje takmičenje koje slavi ovu tradiciju. Lokalni slikari, i dalje uglavnom žene, takmiče se u stvaranju zamršenih cvetnih dekoracija, a takođe koriste priliku i da ‘poprave’ slike iz prethodnih godina.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.