Granice među ljudima širom sveta: 6 zidova za koje možda niste čuli

Novi američki predsednik Donald Tramp je odlučan u nameri da izgradi zid na granici sa Meksikom, a mi vam predstavljamo 6 manje poznatih graničnih zidova koji razdvajaju narode, kulturu, religiju...

Granice među ljudima širom sveta: 6 zidova za koje možda niste čuli Granica između Izraela i Zapadne obale Foto: Profimedia

Granični zidovi su integralni deo međunarodnih odnosa tokom čitave istorije. Setimo se samo Velikog kineskog zida koji je izgrađen da bi zaustavio nomade Mongole. Zidovi između Severne i Južne Koreje preživeli su do dan-danas kao fizički ostatak Hladnog rata koji se simbolično završio padom još jednog zida - Berlinskog.

Predstavljamo vam 6 zidova granica, za koje možda niste znali da postoje:

1. Španija i Maroko

Melilja i Seuta u dva najjužnija španska grada na afričkom tlu, a u oba grada zidovi sprečavaju afričke migrante da uđu u Evropsku uniju. 

Španska kontrola ova dva grada se odvija stotinama godina unazad. Ali 1995. godine je Španija sagradila prvu modernu ogradu sa određenim ciljem da se spreči izlazak imigranata.

2. Egipat i pojas Gaze

Egipat je izgradio masivan metalni zid (visok 18 metara i dugačak između 10 i 11 kilometara) duž svoje granice sa pojasom Gaze zbog nacionalne bezbednosti i da se spreči krijumčarenje kroz podzemne tunele na tu palestinsku teritoriju.

3. Izrael i Zapadna obala

Izraelska sigurnosna ograda je zid koji razdvaja Izrael i Zapadnu obalu, a sa izgradnjom je započeto kako bi se sprečio upad Palestinaca na izraelsku teritoriju. 

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...