Dismalend, Diznilend na Benksijev način

Misteriozni ulični umetnik postavio je u Somersetu zanimljivu instalaciju koju mnogi nazivaju zlokobnom verzijom „najsrećnijeg mesta na svetu“.

Dismalend, Diznilend na Benksijev način Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Umetnika koji, iako je po svojim grafitima poznat širom sveta, još uvek uspešno krije svoj identitet borba za anonimnost ne sprečava da pokrene projekte ogromnih razmera.

Zavirite u najmanji park na svetu

Jedan od njegovih većih umetničkih poduhvata u poslednje vreme svakako je „Dismalend“, tematski park koji predstavlja potpunu suprotnost čuvenom „Diznilendu“. Umesto mesta za radost i igru, on predstavlja pravi park strave, užasa, svojevrsne kritike društva i donekle duhovit, a donekle mračan osvrt na popularnu kulturu: umesto zamka iz bajke, tu je Izopačeni zamak, Pepeljugin dvorac ispred kog je iskrivljena Mala sirena, „Rupa za 'selfi'“, kamion koji prevozi gas, džinovska rolna toalet papira za igru, polovično zgužvan bilbord s fotografijom britanskog premijera...

Pogledajte: Italijan 40 godina u slobodno vreme gradio tematski park (VIDEO)

U razgovoru za Bi-Bi-Si, Benksi je opisao „Dismalend“ kao „porodični tematski park neprikladan za decu“.

Pored Benksijevih, u „Dismalendu“ će se naći i 50 instalacija drugih umetnika, poput Demijena Hirtsa, Dženi Holzer i Džimija Kotija.

Čudesna priroda: Park koji s proleća postaje jezero

Ovo nije prvi put da se njegov rad dovodi u vezu s likovima Volta Diznija – reč „Dismalend“ se prvi put pojavila 2012. godine na Benksijevom grafitu čiji je glavni motiv lik Mikija Mausa, praćen rečima: „Život nije uvek bajka“.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.