Ujedinjenje Zemljana: Kako bi izgledala zastava naše planete?

Zamislite ovaj prizor: 2035. godine, ljudi sleću na Mars i koračaju po njegovoj površini. Nakon nekoliko koraka, u tlo planete se zabada zastavica...

Ujedinjenje Zemljana: Kako bi izgledala zastava naše planete? Foto: Oskar Pernefeldt
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Međutim, to nije zastava Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, niti Ujedinjenih nacija - već dizajn sedam isprepletenih prstenova koji predstavljaju celu našu planetu.

Ovo je vizija grafičkog dizajnera koji je napravio zastavu za koju kaže da bi mogla da se koristi na budućim misijama u kosmosu kao simbol planete Zemlje.

Pogledajte i: Kako je srpska zastava izgledala posle Sretenjskog ustava

Projekat "Međunarodna zastava planete Zemlje" osmislio je Oskar Pernefeld iz Stokholma. Na svom sajtu navodi da je svrha zastave da "podseti ljude na Zemlji da svi delimo istu planetu, bez obzira na granice među državama".

Saznajte i: Dan kada se iznad Bele kuće vijorila srpska zastava

Plava boja je izabrana jer simboliše vodu na Zemlji, a zastava ima dimenzije slične mnogim državnim zastavama, razmeru 2:3 i jedinstvenu karakteristiku u vidu sedam isprepletenih prstenova u centru. Prstenovi čine oblik sličan cvetu koji "predstavlja sve na našoj planeti što je direktno ili inidirektno povezano".

Otkrijte i: Kako je nastala Zastava zvezda i pruga?

"Dugo sam se pitao zašto Zemlja nema zastavu, imajući u vidu da brodovi često imaju zastave koje navode odakle potiču. Sada 'plovimo drugačijim vodama', tj. u svemiru. Zato bi trebalo da istaknemo s koje planete dolazimo", navodi Pernefeld.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.