Pogled u prošlost: Naduvane

Pogled u prošlost: Naduvane Fotografija: NatGeoFound.tumblr.com.

„Najveća ikad napravljena automobilska guma prokrstariće po beživotnom kontinentu”, isticalo se u propratnom tekstu uz ovu fotografiju –snimljenoj u Akronu, u Saveznoj Državi Ohajo, blizu sedišta firme Goodyear – koja je objavljena u National Geographicu februara 1940. godine.

Sa prečnikom od tri metra i težinom od više od 300 kilograma, ova guma je bila namenjena za ogromni snežni kruzer posebno napravljen za potrebe antarktičke ekspedicije 1939–1941. godine koju je predvodio admiral Ričard Berd. Ipak, ovaj kruzer je vrlo malo korišćen na Antarktiku jer je već imao previše problema u Sjedinjenim Državama.

Plan je bio da se ovo vozilo preveze od Čikaga do bostonske luke, odakle bi bilo brodom otpremljeno do admirala Berda. Uz niz drugih usputnih nezgoda, tri dana je ostalo zaglavljeno u jednom rečnom rukavcu u ruralnom području Ohaja, a dva motora su morala da budu zamenjena u Iriju, u Saveznoj Državi Pensilvaniji.

Na Antarktiku su usledile i gore nevolje. Najpre je kruzer propao kroz pristupnu rampu, a potom su zbog njegove gigantske težine ogromne gume počele da šlajfuju u snegu. Tokom sledećih meseci Berdovi ljudi su digli ruke od ovog vozila. Na kraju je nestalo pod navejanim snegom. Poslednja je ovaj kruzer ugledala ekspedicija iz 1958. godine, ali je tokom sledećih decenija ponovo nestao.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...