Decembar 2010

Posle rođendanskog evo i pedesetog broja, ali želim da verujem da je to još uvek početak i da su ovih pedeset brojeva samo prvi koraci jednog dugog putovanja.

Decembar 2010

Priznajem, i ovaj pedeseti put osećam izvesno uzbuđenje pred praznim ekranom na kojem će nastajati „Završna reč“ i radujem se što je tako. Vidim to kao još jednu prednost posla koji obavljam.

Biblijskim kraljevima Davidu i Solomonu, ocu i sinu, junacima jedne naše ovomesečne priče, pripisuju se literarna dela koja su obeležila našu civilizaciju. Nadahnuto pesništvo Davidovih psalma bilo je među najčitanijim štivima u srednjem veku, dok je „Pesma nad pesmama“, i dalje u nejasnoj vezi sa  Davidovim sinom Solomonom, među najviše analiziranim delima. Za mene je prihvatljivo alegorijsko tumačenje o Božjoj ljubavi prema svom narodu, ili ono koje govori o vezi Hrista i njegove crkve, ali sam rad da u „Pesmi nad pesmama“ uživam čitajući je kao izvanrednu čulnu, erotsku poeziju.

U hrišćanskom svetu Davidova pobeda nad Golijatom je starozavetna alegorija Hristove pobede nad satanom, dok se Mikelanđelovom Davidu dive u svakom kutku planete, bez obzira na religijski koncept. Neke vrhunske Karavađove predstave i kompozicije drugih slikara na istu temu, ili Donatelova skulptura, ostale su u senci divovskog golog mladića koji samo što nije stupio u bitku.

Iako je David osvojio Jerusalim i izašao kao pobednik iz svih bitaka, nije mu bilo dato da podigne Božji dom. To je pošlo za rukom njegovom mudrom nasledniku Solomonu.

Gradnja Solomonovog hrama, dogodila se ona zaista ili ne, postaće i ostati važna u istorijskoj, verskoj, simboličkoj i metaforičkoj ravni. U slobodnom zidarstvu, na primer, ima izuzetno važnu ulogu, kao i svoje odraze u arhitekturi baziranoj na starozavetnim izvorima. Već na pomen hrama kralja Solomona danas je nemoguće izbeći popularne priče o templarima, naročito posle planetarnog uspeha Dena Brauna, čije se sugestivne knjige često pogrešno doživljavaju kao dokumenti. On je pisac, a ne istoričar iskusan u osvetljavanju mračnih hodnika vremena. Ostavimo nauci da nam saopšti šta su templari tražili u Jerusalimu. Nekakav korak u tom pravcu učinio je Vatikan pre nekoliko godina kada je 799 primeraka dokumenta o suđenju templarima, Processus Contra Templarios, pustio u prodaju po ekstremno visokoj ceni od preko 8000 dolara.

Nemačka reč tempel znači „hram“, a svoj koren ima u grčkom temenos, što znači „odvojeni deo“. Na neki način i vi ste templari jer ste s ovim časopisom u rukama odvojeni i zaštićeni od bujice besmislenih sadržaja.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...