Oktobar 2013

Istraživanje, avantura, otkriće, saznanje

Oktobar 2013

Spremajući ovo specijalno izdanje kojim obeležavamo 125-godišnjicu od izlaska prvog broja časopisa National Geographic, nije me napuštao osećaj da je reč o nečem zaista važnom, velikom, što prevazilazi moju odanost i ljubav prema „žutom okviru”. Ima uticaja i to što će sledeći, novembarski broj biti izdanje kojim ćemo obeležeti sedmi rođendan National Geographica na srpskom jeziku. Ali mislim da je sve to deo jednog istog ushićenja. U stvari, baš ono što piše u naslovu ovog teksta.

Sve to, ali i mnogo više, National Geographic je podelio sa svojim čitaocima u proteklih 125 godina, pomerajući granice, otkrivajući, slaveći ili štiteći život na Zemlji. Priče koje su objavljivane i koje će tek biti objavljene nikada nisu bile samo puki dokumenti, već tekst i fotografija zajedno pozivaju na akciju, razumevanje, podršku... To je postalo redovna pojava početkom XX veka, tačnije u januraskom izdanju 1905. godine, kada je tadašnji urednik Gilbert Grovenor odlučio da objavi jedanaest fotografija sa Tibeta, iz Lase (koje je dobio od Ruskog geografskog društva), ne znajući pri tome kako će čitaoci ili uprava Društva National Geographic reagovati na bogat, ali tada neuobičajen ilustrativni materijal. Čitaoci su bili oduševljeni, Grovenor nije dobio otkaz, a vrhunski foto-žurnalizam je tada započeo život krupnim koracima. Glasilo Društva, koje držite u rukama i danas, najsvetlija je tačka dokumentarne fotografije i relevantnih činjenica.

A priča zvana National Geographic traje i dalje, i odmotava se sve širim horizontima. U vreme kada je izašao prvi broj bilo je nezamislivo da će isti časopis objavljivati fotografije iz svemira ili iz nepojmljivih dubina okeana. Voleo bih da vidim kako će se teme menjati u narednih 125 godina.

Do sledećeg, rođendanskog broja,bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...